Uncategorized

Rare Chinese Harp

Got hold of a peculiar Chinese harp with 4 strings attached, not sure whether it’s indigenous.

I’ve seen jaw harps with up to 5 strings attached from Taiwan, though the appearance of this Chinese harp beats all. So far, it seems impossible to let the strings resonate in my mouth cavety, though the instrument is fitted with a small drum that works fine as a resonator chamber and as a natural amplifier for the string sounds. In etymological respect, the attached drum may elucidate something about the uncommon Dutch name mondtrommel for jaw harp. In German it’s common to refer to jaw harps as Maultrommel. So that explains. One of the Chinese names for this 4 stringed harp is Bān zhuō qín, spelled in symplified Chinese as 班卓琴. The lenght and weight beats any jaw harp I’ve ever seen. The lenght is about 50 cm and it weighs a little over a kilo, which is more than a bag filled with 100 jaw harps. It almost resembles the pocket size nature of some other jaw harps, though you need deep coat pockets to stuff it away. The overtones don’t give much sustain, which gives plenty challange for percussive use. Moreover this harp has great melodic range.

IMG_20180211_094503

Mondharpen maken van plastic passen

Bankkaarten, kredietkaarten, verzekeringskaarten, kentekenkaarten, rijbewijzen, studentenkaarten, bonuspassen, klantenkaarten, OV-kaarten, ID-kaarten, ledenpassen, giftcards. Steeds meer nieuwe mogelijkheden worden toegevoegd aan de functies van plastic passen. Je kunt er ook … muziek mee maken. Ja zeker, plastic passen zijn heel geschikt om mondharpjes van te maken, én te bespelen. Vooral geblokkeerde bankpassen en kredietkaarten hebben een intrigerend klankbereik!
In de speelplaats mondharpen maken van plastic passen ga je met begeleiding van mondharpspeler René Paes je eigen mondharp maken van je favoriete plastic pas: snijden, vijlen, lijmen, en spelen. We sluiten de speelplaats af met de uitvoering van een improvisatie-orkest waarin jij niet de viool, maar de mondharp speelt samen met andere deelnemers.
Praktisch: deze speelplaats is niet geschikt voor deelnemers beneden 12 jaar.
Plastic Card Jaw Harps

Online mondharples

We leven niet in de oertijd, maar in de 21e eeuw. Daarom:

Tijd- en afstandongebonden individuele mondharpinstructie via Skype op maat afgestemd op je eigen ervaringsniveau en leerwensen.

Sessietijd: 20 – 30 minuten.

Kosten: wat het je na afloop waard is.

Oermuziek Rene Paes Mondharp

Contact: renewillempaes@gmail.com

Filipijnse kubing mondharpen

De kubing is een Filippijnse mondharp van het Maguindanaon-volk gesneden uit bamboe. Om deze mondharp te laten resoneren in je mond omvat je het middenstuk aan het eind van de uitgesneden snaar met je lippen. De klanken kenmerken zich door een warm en teder geluid. Traditioneel wordt de kubing gebruikt als een intiem instrument om te flirten, maar ook om met de goden te communiceren. In de Filipijnen wordt het instrument zowel door mannen als vrouwen bespeeld. Buiten de Filipijnen is de kubing een zeldzaam muziekinstrument.

 

Deze kubing mondharpen zijn stuk voor stuk gedecoreerd met unieke Maguindanaon-motieven.

Filipijnen Kubing 4 Filipijnen Kubing 3 Filipijnen Kubing 2 Filipijnen Kubing 1

Prijs: 9 euro.

Bekijk filmpje en hoor hoe deze mondharp klinkt

Contact

Gue Gueq mondharpen uit China

Verfijnde bamboemondharpen afkomstig van het Na Xi volk uit Zuid-China. Elke set heeft bij elkaar passende tonen. De klankkleuren worden gekenmerkt door staccato-eigenschappen en passen vooral bij een percussieve speelwijze. Je houdt ze vast met de wijsvinger en duim van je linkerhand en slaat ze aan met wijsvinger en middelvinger van je rechterhand, of in combinatie met je duim. Deze harpen plaats je voor of op je lippen om de klanken te laten resoneren in je mondholte

Er is een legende van het Na Xi volk vergelijkbaar met Shakepeare’s tragedie Romeo en Julia. In deze legende spelen de Gue Gueq mondharpen een cruciale rol. De legende gaat over het meisje Kamegamiki die haar lief verbindt via haar mondharpen in een fataal pact. En wel met gecodeerde taal. De Na Xi mensen hadden te maken met de Han tradities en in dat verband werd voor Na Xi kinderen vanaf hun geboorte vastgelegd met wie ze zouden trouwen. De legende van Kamegamiki is beschreven door Peter Goutlart in ‘Forgotten Kingdom: Nine Years in Yunnan’, (1957):

In overeenstemming met toenmalige etiquette bracht Kamegamiki het onderwerp van zelfmoord niet rechtstreeks ter sprake, maar bracht zij haar bedoeling over in dichtvorm via de muziek van de Gue Gueq mondharpen. De Gue Gueq is een nationaal muziekinstrument van de Naxi en veel gebruikt voor liefdesuitingen. Terwijl Kamegamiki haar gefluisterde woorden begeleidde met de Gue Gueq, maakte zij een lange en melancholieke voordracht, waarin zij al haar kracht en charme legde om haar liefhebber te overtuigen van hun hopelose situatie met als enig perspectief de dood. Hij was niet zo gewillig om haar in de dood te volgen en had vele bezwaren tegen haar plan, die hij uitte in passende dichtvorm ook met behulp van de Gue Gueq. Maar Kamegamiki was volhoudend en uiteindelijk verbijsterde ze hem met haar aansporingen. 

Kamegamiki!
There is so much suffering in this human world!
Farmers toil like beasts in the field,
yet they have scarcely finished breakfast
before they begin to worry where to find food for supper.
Herdsmen are surrounded by yak and sheep
and yet no meat ever crosses their teeth.
Girls weave from dawn till evening,
yet have not a decent stitch to wear.
Lovers share a mighty passion,
yet know they may never cross a threshold
as husband and wife.
Kamegamiki!
You look on the world,
and the suffering stings your eyes.
To see the flowers in the meadows
you must come to my side.
You walk in the world
and the sharp stones slice your soles.
To walk barefoot through the cool grass
you must come to my side.
Come live in this vale of gentle breeze and bracing cloud.
Come sit in this far field, your hair braided with flowers.
Here the birds will sing with you in chorus.
Here you will weave bright raiments from morning mists.
Here you will sup on the sugar of white pine sap,
sip buttery milk gushing from the mountain spring.
Come join us here in natural harmony,
come fly with the deer and soar with the hawks,
come relish the joy of youth everlasting.
Kaimeijjiumji!

(Translated from the Naxi by Yang Fuquan)

Gue Gueq mondharpen

Meer info

Altai Pavel Potkin mondharpen

Pavel Potkin is een mondharpenmaker uit het Russische Altai-gebied van Gorno-Altajsk in zuid-centraal Siberië. Hij vervaardigt mondharpen in grote hoeveelheden en deze mondharpen zijn – vooral – zeer gewild in Rusland. Als mondharpmodel duidt men deze mondharpen aan als Potkin (mondharp, khomus, of vagran).

Deze mondharpen zijn van messing met een stalen snaar. De lengte van het instrument is 7 cm. De klank is zacht, niet zozeer in volume, maar in de betekenis van niet fel, oftewel mellow.

In Altai nemen mondharpen een essentiële plaats in op festivals en deze instrumenten worden veelvuldig gebruikt in religieuze riten van Altai sjamanen.

Verkoopprijs: 25 euro

IMG_6774

IMG_6777

IMG_6769

Morchang uit Rajasthan (Noord-India)

De Langa-zigeuners zijn nomaden in de Thar-woestijn en leven ook in enkele grootstedelijke nederzettingen in Rajasthan (noordwesten van India). Zij noemen zichzelf de ‘verhalenhandhavers’. Hun verhalen gaan terug tot de tijd van Alexander de Grote. De Langa-zigeuners zijn professionele muzikanten. In hun context betekent dat dat het beroep van muzikant erfelijk overgedragen wordt. De morchang is hun mondharp. De morchang bewijst dat dit type mondharp niet alleen geschikt is om de lamel aan te slaan, maar uitstekend als blaasinstrument gebruikt kan worden, en in combinatie.

Murchancha Rajashthan

Deze mondharp is vervaardigd door meestersmid Gorka Ram. Puur handwerk waarbij geen machines aan te pas komen. Meer info op aanvraag.

Kalbelia woman