Mondharpmuziek bij Spirituele Wellness Beurs Harderwijk 31 oktober 2015

Vanuit oeroude tijden begeleidt de mondharp de mens: in zijn kampement, in de bossen, in de bergen, tijdens de jacht en bij het kampvuur met vrienden. De mondharpklanken brengen de trillingen van de kosmos op aarde en doordringen de harten van muzikanten en luisteraars. Daarbij geven zij voldoening en helen lichaam en geest.

Kom naar de Spirituele Wellness Beurs op 31 oktober in Harderwijk en laat je o.a. verwennen met de mondharpen van Oermuziek.

Vanaf 11 uur

Sociaal Centrum De Kiekmure
Tesselschadelaan 1
3842 GA Harderwijk

Spirituele Wellness Beurs

Minifestival Stadstuin Het Verre Oosten Zwolle 24 oktober 2015

Zwolle. Minifestival in Stadstuin Het Verre Oosten, achter de Pieter Steynstraat in de wijk Dieze-Oost.

Bezoekers van het festival worden vanaf 1 uur ‘s middags getrakteerd op lekkernijen uit de stadstuin en kunnen meedoen aan verschillende worskshops en andere feestelijke activiteiten.

15.00 – 17.00 Workshop/presentatie/performance natuurlijke muziek maken met mondharpen,

Stadstuin Het Verre Oosten Zwolle

Munnharpe in Noorwegen

Noorwegen kent sinds de 14e en 15e eeuw mondharpspelers, net zoals veel andere Europese landen. Archeologische vondsten in Noorwegen uit de Vikingentijd zijn omstreden. In de Noorse volksmuziek wordt de mondharp (munnharpe) vooral als solo-instrument gebruikt én als begeleidingsinstrument voor dansuitvoeringen. De levende traditie van mondharpmuziek komt vooral voor in Setesdal, en de mondharp is ook populair in Hallingsdal en Valdres.

Halverwege de 19e eeuw toen er een zwaar puriteins Christelijke golf heerste op het Noorse platteland werd veel traditionele muziek verbannen. Het bespelen van de Noorse Hardangerviool werd des duivels verklaard. Dit lot bleef de onopvallende mondharp bespaard. Verschillende oude melodieën die oorspronkelijk op de viool werden bespeeld, bleven zodoende geconserveerd door een doorgaande lijn van mondharpisten. In de 70-er jaren van de 20e eeuw ontstond er een hernieuwde belangstelling voor volksmuziek. Belangstelling voor de mondharp breidde zich uit, en Noorse vioolspelers leerden de oude melodieën spelen met de bewaarde mondharpmelodieën als voorbeeld.

Een uitgebreide kennismaking met Noorse mondharpmuziek vindt je op de dubbel-CD Fille-Vern (Gamle Og Nye Mestre I Norsk Munnharpetradisjon)Op Spotify volledig te beluisteren. De eerste CD bevat archiefopnames van 1937 tot de 70-er jaren van de 20ste eeuw. Op de tweede CD hoor je opnames van recenter materiaal van Noorse mondharp festivals.

Kleinschalig en met een gering aanbod worden in Noorwegen hoogwaardige mondharpen vervaardigd. De bekenste Noorse mondharpensmid is Bjørgulv Straume.

Setestal Valle Munnharpa

De wonderljke muzikale wereld van de mondharp – Eureka Zwolle 6 oktober 2015

De mondharp – niet te verwarren met de mondharmonica – is een van de alleroudste muziekinstrumenten ter wereld. Men kent dit onopvallend muziekinstrument ook onder de namen jew’s harp, jaw harp, maultrommel en meer dan 1000 andere namen. Tegenwoordig een vrijwel vergeten instrument.

De mondharp bestaat veelal uit een soort beugel met daartussen een snaar. Het instrument wordt bespeeld door de snaar aan te slaan. De trillingen laat men resoneren in de mond, die als klankkast dient. Daarbij ontstaat een grondtoon, een bourdonklank oftewel drone waarop men boventonen maakt. Door het volume van je mond te variéren net zoals je klinkers uitspreekt en beademing krijg je natuurlijke geluidseffecten.

René Paes treedt op met mondharpen afkomstig uit Siberië, Mongolië, Japan, Indonesië, Vietnam, Nepal en andere landen. Ook laat hij belangstellenden kennismaken met de mondharp tijdens workshops. Hij is te zien en te beluisteren op festivals en evenementen.  Ook andere performances te beleven op 6 oktober. Laat je verrassen!

Mondharpen Eureka Oermuziek

Sociaal-culturele vereniging Eureka – 6 oktober 2015 vanaf 21 uur
Assendorperplein 9, 8012 TW Zwolle

Toegang voor leden gratis. Ben je geen lid? Een tijdelijk lidmaatschap kost 2,5 euro.