Workshop kennismaken met het snorrebot

In deze workshop maak je kennis met het snorrebot, ook genaamd zoemhout, zoemsteen, of o.a. bullroarer (Engelstalig), een enorm oude klankopwekker, ritueel gereedschap, muziekinstrument, communicatiemiddel, speelgoed en kunstobject. Het snorrebot bestaat veelal uit een plankje hout met een touw dat je rondslingert en een zoemend geluid voortbrengt. De kwaliteit en het effect van het snorrebot wordt bepaald door de kracht, uithoudingsvermogen en vaardigheid van de slingeraar, hout- en touwsoort, vorm en lengte van het plankje, en andere factoren.

Snorrebot Rene Paes Oermuziek

Traditioneel en universeel is het snorrebot verbonden aan krachten in de lucht. In de 80-er jaren van de vorige eeuw ontdekten geluidswetenschappers dat het snorrebot infrageluid voortbrengt, dat zijn geluidsgolven beneden het hoorbare niveau die invloed hebben op denk- en gedragspatronen. In Nederland is het oudste snorrebot gevonden bij Tilburg en gedateerd op 7500 jaar oud.

In de workshop kennismaken met het snorrebot ontdek je spelenderwijs de mogelijkheden van het snorrebot en – als je wilt – ga je je eigen snorrebot maken met begeleiding van René Paes.

Meer info via contactpagina.

image.png wordt weergegevenimage.png wordt weergegeven

Transparant Vlaams Nederlandse Radio

15 juli vanaf 20.00 uur interviews hosted door Claire en Ingrid op Transparant Vlaams Nederlandse Radio (TVNR) opgenomen tijdens Mystical Fantasy Fair bij Heeswijk Dinther 1 t/m 3 juli. O.a. met René Paes over archaïsche klankverwekkers, context, verbreidheid, heden en verleden van de mondharp: www.tvnr.eu

Deze uitzending is na afloop via TVNR archief te beluisteren.

Wiwa & Sacha

Wat is het verband tussen de Wiwa en verwante indianenvolken op de Sierra Nevada in Colombia met het Sacha-volk in het Russische Oost-Siberische Jakoetië? Deze vraag heeft betrekking op de hele wereld en omvat een enorm netwerk rondom een onopvallend object: de mondharp, een oeroude klankopwekker met een wazig verleden.

wiwa

maxresdefault

Taribush Kuna Festival 21 t/m 24 juli 2016

Spelen met mondharp en natuurklanken

Tijdens Taribush Kuna Festival kan je kennis maken met de mondharp – niet te verwarren met mondharmonica én je ontdekt mogelijkheden om klanken en timbre te variëren. Ook ervaar je je eigen rol als klankkast.

Wees welkom in de wonderlijke wereld van de mondharp, een oeroud muziekinstrument. Ook als je niet over een eigen mondharp beschikt, kun je meedoen.

Waar & Wanneer

  • donderdag 21 juli 2016 van 19:00 tot 20:00. Locatie: Waslijn op de weide
  • vrijdag 22 juli 2016 van 16:30 tot 17:30. Locatie: Waslijn op de weide
  • zaterdag 23 juli 2016 van 13:45 tot 14:45. Locatie: Waslijn op de weide
  • zaterdag 23 juli 2016 van 19:00 tot 20:00. Locatie: Waslijn op de weide
  • zondag 24 juli 2016 van 14:00 tot 15:00. Locatie: Waslijn op de weide

Natuurlijk is er nog veel meer te beleven op het festival!

Naar de festivalwebsite