A mouthful harps

Performance with jaw harps from Siberia to Nepal and elsewhere. Organic music with drones and overtones. Don’t expect an impressive line-up. Oermuziek is a one man act, likely to softly blow your mind.

Sat 27 Aug 2016
19:00 19:30, Torenkamer [De Observant, Stadhuisplein 7 Amersfoort]

http://www.franje.nu/

Festival Franje mondharp

Maak kennis met de mondharp

De mondharp is een van de oudste muziekinstrumenten. Op een zoemende grondtoon speel je boventonen. Je drijft het geluid aan door een snaar aan te slaan. De klanken resoneren in je mondholte. Daarbij gebruik je adem, lippen, keelspieren en tong. Ervaar zelf de fascinerende klanken van de mondharp.

Maak kennis met de mondharp. Leer basistechieken of gevorderde technieken, voedt je intuïtieve muzikaliteit en ontdek je eigen lichaam als klankkast.

  •  Leerplaats
  • Mondharpenverkoop
  • Optredens, van huisfeesten tot concerten

 René Paes (1961) zet zich in om de bekendheid van de mondharp te behouden en te verbreiden. Dat doet hij in het project Oermuziek met workshops, muzikale uitvoeringen en andere vormen van uitwisseling. Als muzikant heeft hij zich ontwikkeld van folkmuzikant en experimentalist naar organisch muzikant gespecialiseerd op de mondharp. Hij wil jou kennis laten maken met het instrument (of je vaardigheid verdiepen) en zijn muzikaal enthousiasme delen.

Mondharp Rene Paes Oermuziek

Locatie: er zijn veel mogelijkheden hoe en waar een leerplaats of optreden kan plaatsvinden.

Gespreksfragment in de Brabantse Y-tijd

Gespreksfragment tussen Jopie Drijfzand en René Paes in de Brabantse Y-tijd van niemands iedersland zoals het TOEN nooit NU is geweest.

[René pakt een houten doosje op met de vorm van een Mongools muiltje]

JD: Wat zit daarin?

[René haalt een metalen voorwerp uit het doosje, plaats het tussen zijn tanden en laat wat klanken horen.]

RP: Een mondharp. Dit is een Siberisch model dat men daar khomus noemt. De klanken resoneren veel langer door dan de meeste andere mondharpen. Op de een of andere wijze is dit vreemde kleine instrumentje mijn belangrijkste muziekinstrument geworden. Hiermee kan je klanken opwekken onder meer vergelijkbaar met de mogelijkheden die een synthesizer biedt. Ik bespeel al enkele jaren bijna geen andere muziekinstrumenten meer. Op een bepaald moment moet je veranderen waar je mee bezig bent en je richten op andere instrumenten. Er zullen enkele specifieke muziekinstrumenten zijn die je aandacht gaan vragen en voor mij is dat de mondharp. Het is fascinerend om bijvoorbeeld analoge synthesizerklanken te simuleren met mondharpen en te beschouwen wat het verschil is, het effect op je hersenen en lichaam. Als je mondharp speelt, voel je je botten vibreren want je plaatst het instrument tussen je tanden en je hele hoofd trilt mee. Het is bijzonder.