Earthly drone music

with #jaw harp #brummeisen #mondtrom #guimbarde #scacciapensieri #munnharpe #khomus #vargan #arpa de boca

Living Village Festival Stamp

Discover the pocket harp with a 1000 names, scope for specific learning questions, share your profiency. Join one of the mondharp workshops in the off-grid & atelier neighbourhood at www.thelivingvillagefestival.org

 

18 – 21 May 2017 dalfsen

Metal music

Flowing from human resonating chambers with pocket instruments from India, Czechia, Hungary and Netherlands:

Pocket instruments

#morchang #drumbla #doromb #mondharp

Postzegels ruilen op Healing Garden?

Postzegels waren plakkertjes tot in de 90-er jaren van de vorige eeuw noodzakelijk om papieren berichten en spullen te versturen naar mensen niet dicht in de buurt. Postzegels kwamen in gebruik sinds halverwege de 19e eeuw. De organisatie was wereldwijd in handen van staatsbedrijven. Vandaar dat postzegels vaak afbeeldingen hadden van formele staatshoofden. Ook circuleerden er postzegels met prachtige afbeeldingen zoals met mondharpen uit Papoea-Nieuw-Guinea, Nepal, Kirgistan, Swaziland, Hongarije, en Noorwegen. Ken jij postzegels met mondharpen uit andere landen? Ik ben benieuwd!

Mondharp 1 Mondharp 2 Mondharp 3 Mondharp 4 Mondharp 5 Mondharp 6

Op Healing Garden is geen postzegelruilbeurs, maar er is wel een mondharpenspeelplaats. Mondharpen zijn veel ouder dan postzegels. In Nederland komen mondharpen voor minstens sinds de 14e eeuw. De oudste mondharpen komen uit Mongolië en China, van circa 4000 jaar geleden. Mogelijk bestaan mondharpen al veel langer want dat wat we weten is natuurlijk niet alles wat er is en was. 

Mondharpen kennen we in twee vormen: een beugel die je tegen je tanden houdt, en een frame die je op je lippen plaatst. Beiden met één snaar, of lamel zoals we dat noemen. De klanken laat je resoneren in je mond. Op een grondtoon maak je boventonen. Ideaal voor intuïtieve klankexpressie. Het geluid van de mondharp heeft o.a. rustgevende eigenschappen.

Wil jij kennis maken met de mondharp, heb je specifieke leervragen, of heb je een gave techniek ontdekt die je wil delen? Doe mee met een van de workshops Mondharp spelen op Healing Garden: www.healinggarden.nl

Healing Garden mei 2017

Historische markt in de Kiekmure Harderwijk

HARDERWIJK – In de Kiekmure zijn er op 20 april historische schatten te bewonderen tijdens de historische markt. Leden van Herderewich, maar ook andere organisaties, vertellen over hun kennis van de Harderwijker geschiedenis.

Onder meer de mondharpen van René Paes zijn te zien, evenals een fotopresentatie van Hierdense plekjes, ook zijn er stambomen op te vragen van de eigen Harderwijkse familie. De molen heeft haar eigen geschiedenis en verkoopt producten. Er zijn boeken te koop.

Belangstellenden zijn welkom tussen 19.00 en 20.30 uur op dinsdagavond 20 april in de Kiekmure. De toegang is gratis. Om 20.45 uur begint de ledenvergadering van Herderewich.

Bron: Harderwijker Courant

Elke kramer prijst zijn waar aan ~ kopergravure van Jan Wierix naar ontwerp van Pieter Bruegel ~ circa 1568

Op verscheidene afbeeldingen uit de 16e en 17e eeuw worden mondharpen verkocht door rondreizende marskramers, samen met andere waar zoals fluiten, netten en brillen.

Op deze gravure uit circa 1568 van Jan Wierix naar een ontwerp van Pieter Bruegel I (de Oude) óf naar ontwerp van zijn zoon (de Jonge) staat o.a. vermeld: ‘Hier netten ende trompen ja oock schoon fluiyten. Gheen beter ware men nu in d’landt en vindt’. Ter verduidelijking: tromp is een oude naam voor mondharp.

bdh-8013-(pk)_large

Elke kramer prijst zijn waar aan detail

De iconografie sluit aan bij verschillende Zuid-Nederlandse spreekwoorden die herkenbaar moeten zijn geweest voor mensen uit de 16e eeuw, waaronder ook ‘Bedrog loont zijn Meester’.

De gravure is in depot in Museum Boijmans onder de titel ‘Een marskramer verkoopt rommel, maar de klant is niet gek’.

Afmetingen: diameter 159 cm
Ontwerper: Pieter Bruegel de Oude of Pieter Bruegel de Jonge
Graficus: Johannes Wierix

Uit de nalatenschap van Dr. J.C.J. Bierens de Haan 1951

De dikke boer en de marskramer ~ Pieter Bruegel de Jonge
Pieter Bruegel de Jonge (oudste zoon van Pieter Bruegel) had een vrijwel identieke versie op het thema gemaakt in kleur met olieverf. Mogelijk was dat het origineel. Dat schilderij is in 2016 geveild in Palais Dorotheum in Wenen en bevindt zich nu in een particuliere collectie.