Workshop Mondharp spelen Harderwijk: 29 september 2018

Benieuwd naar het oeroude muziekinstrument de mondharp? Kom en ontdek met Rene Paes het magische geluid.

Je leert de basisbeginselen van het spelen op de mondharp. Ook ga je ervaren hoe je mondholte de prachtige klanken laat resoneren. Al spelende ontdek je steeds meer mogelijkheden.

Het muziekinstrument bestaat uit een frame en een snaar van hout of metaal. Het geluid van de mondharp roept een oergevoel in ons op. De bespeler is met oren en keelholte verbonden met het instrument. Je kan geen valse klanken spelen op de mondharp want alle klanken zijn in harmonie met de grondklank. Wat je ook speelt, klinkt natuurlijk, maar er zijn uiteraard technieken waarmee je je vaardigheid kan ontwikkelen. De mondharp heeft ook een bijzonder ontspannende werking. In Sicilië noemt men het instrument dan ook gedachtenverdrijver.

De mondharp komt in Nederland voor sinds de late middeleeuwen. De oudst gevonden mondharpen komen uit China en Mongolië van circa 4000 jaar geleden. Tot ruim halverwege de 20e eeuw was de mondharp vrijwel overal een totaal vergeten muziekinstrument. Je hoeft geen eigen mondharp te hebben om mee te doen.

Wil jij kennismaken met de mondharp, en het instrument zelf leren bespelen? Doe dan mee met de workshop Mondharp spelen.

Zaterdag 29 september 2018, 15.00 – 16.00 uur
Opgave vooraf via contactbutton
Kosten € 10. Inclusief thee 
Locatie: Mandala Tuin Harderwijk

CONTACT

Buz bazi

Buz bazi (Perzisch, van buz  ‘geit’ en bāzī, ‘spel’, ook ‘geitenspel’) is een zeldzame of verdwenen vorm van poppentheater met een dansende geit als marionet in Afghanistan. In de 70-er jaren was er in het noorden in elk geval nog één Buz bazi-speler actief. Een Buz bazi-speler is een soloperformer die chang-mondharp speelt terwijl hij met de hand waarmee hij de mondharp aanslaat een geitmarionet op en neer laat bewegen. Ook waren er Buz bazi spelers, die volksliederen zongen, zichzelf begeleiden op een twee-snarige  dambura-luit en tegelijk de geitmarionet lieten dansen. Vergelijkbare geitmarionetten komen ook voor in omringende landen van Afghanistan. De geitmarionet heeft verband met een folkloristisch geloof in de magische betekenis van berggeiten.

Buz bazi

Adullah Buz Bazi

Khak Ustad Adullah Buz Bazi in Tashqurghan en omgeving bekend als Adullah Buz Bazi was een man in de leeftijd van ruim 50. Vroeger reisde hij veel in de regio van oostelijk Afghanistan, terwijl hij zijn dubbel beroep uitoefende van kapper en Buz bazi artiest. Hij is de enige Buz bazi speler die ik ooit tegenkwam. Mijn informanten en anderen die ik sprak over Buz Bazi hadden nog nooit over een andere Buz Bazi speler gehoord. Abdullah speelt voor bezoekers aan theehuizen in en niet ver van Tashqurghan. [Bron: Mark Slobin, 1975]

Tak-Teke

In Kazachstan noemt men het marionettenspel met de dansende geit Tak-Teke. De Japanse mondharpenspecialist Tadagawa Leo en de Noorse mondharpist Svein Westad onderzochten in 2003 de traditie van de geitenmarionet in combinatie met mondharp, zang en andere muziekinstrumenten tijdens een reis door Kazachstan. De resultaten zijn te beluisteren op een in 2008 uitgebrachte CD Tak-Teke – Dancing Mountain Goat. De CD heeft informatieve teksten over de oorsprong van de muziek met beschrijvingen van de verschillende muzikanten.