Mondharpen, borduren, of (n)iets anders?: waar je ook gedreven van wordt op 11 mei:

Heb jij er wel eens aan gedacht om te borduren? Bijvoorbeeld op een rustige middag? Nee? Dan is mondharp spelen heel misschien wat voor jou. Kom naar de Veluwse Bible Belt en maak uitgebreid kennis met het mondharpspel. Je kunt natuurlijk ook iets anders doen. Trouwens waarom zou je überhaupt iets willen doen?

Op Landgoed Schovenhorst bij Putten op de Veluwe mag je van zonsopgang tot zonsondergang uitgebreid bomen en zijn tussen buitengewone bomen. Wandel door verschillende bomentuinen, waaronder de oudste Nederlandse naaldbomentuin. Onderga de bomenpracht. Het landgoed heeft naast uitheemse bomen, tal van zitplekken, een bostoren, horeca, en een museum. Je kunt er uitstekend een hele dag vertoeven, borduren, mondharpen, iets anders doen of niets doen, op welke dag dan ook.

11 mei in de middag speelplaats mondharpen. Opgave vooraf. Nog plek voor enkele deelnemers.

Meer info

Workshop mondharp spelen 11 mei 2019

Gaaf. Ik wil ook mondharp leren spelen, maar …

 • Kan ik dat?
 • Duurt het lang om te leren?
 • Kan je daar echt muziek mee maken?

De mondharp is een muziekinstrument met vele mogelijkheden. Ontdek en speel je mee?

De mondharp – niet te verwarren met de mondharmonica – is een klein muziekinstrument dat je tegen je tanden of lippen plaatst, met een snaar die je aantokkelt om de klanken te laten resoneren in je mondholte. Je lichaam maakt deel uit van de klanken die je voortbrengt. Bij het spelen maak je gebruik van een grondtoon en boventonen; natuurtonen.

De basisbeginselen van het mondharpspel zijn eenvoudig te leren, maar de mondharp is een muzikaal uitdagend instrument. Al spelend kan je steeds meer mogelijkheden ontdekken: geheimzinnig en mystiek, dansbaar en folkloristisch, subtiel en serieus, helend en therapeutisch, grappig en erotisch … De mondharp is afkomstig uit een oeroude verleden tijd en komt voor in vele landen.

Wat leer je?

 • Je maakt kennis met het instrument
 • Je krijgt uitleg over speeltechnieken
 • Je ontdekt spelenderwijs mogelijkheden om klanken te variëren
 • Je ervaart je eigen rol als klankkast voor het instrument

Voor wie?

Voor iedereen die kennis wil maken met de mondharp en het instrument wil leren te bespelen.

Wanneer en waar?

11 mei 2019, 15.00 – 17.00 uur, LOCATIE LANDGOED SCHOVENHORST SPEELBOS PUTTEN 

Praktische informatie

 • Kosten: wat het je waard is, te bepalen na afloop of hoe je wilt. 
 • Opgave vooraf 
CONTACT

Wat vonden anderen van deze workshop?

 • Tijdens het oefenen raakte mijn hoofd leeg, kreeg spelen de ruimte en voelde ik dat mijn energie weer lekker kon stromen. Heerlijk hoe dat werkt!
 • Dank voor deze bijzondere workshop. Ik heb ervan genoten en geleerd.
 • Ik heb veel geleerd en er een mooie mondharp aan overgehouden.
 • Mooi om te zien dat het ieder iets anders bracht. De één geraakt door een specifieke mondharp, de ander door een verhaal, weer een ander een bevestiging al heel goed bezig te zijn, of opnieuw de connectie met het instrument te voelen.

Over de docent

De Komijnen XVIII 18 april De Kargadoor Utrecht

De Komijnen, het verrassings-ei onder de podia brengt elke derde donderdag van de maand weer nieuwe gasten die het onbekende verkennen. voor de avontuurlijke cultuurliefhebber!

Met 100% wtf-garantie! Verwacht niks minder dan een bizarre avond vol absurde performances, onnavolgbare muziek, animaties en meer.

WIE GA JE ZIEN BIJ DE KOMIJNEN XVIII?

– Het Bermuda Philharmonic Orchestra komt de dichter Patrick Bakkenes begeleiden. Patrick is schrijver, dichter, vormgever, onderzoeker, activist en absurdist. Tijdens De Komijnen zal hij een poëtisch wangedrocht voordragen, getiteld: ‘De creatie van de KACH!’
– All the way from Harderwijk komen de Veluwse Mondharpmannen.  Zij bespelen – jawel – de mondharp, één van de oudste muziekinstrumenten ter wereld. Een voorproefje van hun borduursels ->
– Absurdist Ronald Oudman speelde een aantal maanden geleden de zaal plat met zijn uitbundige uitbeelding van de Duitse inval in de Oekraïne. Wij verheugen ons op zijn bijdrage voor De Komijnen XVIII!- Verder komt onze huisabsurdist Dick Cools langs, verzorgt Jan Schellinkeen TomTom-act en hebben we natuurlijk CARTOON BOX met een paar vrolijke filmpjes.

En last but not least Radio Prima met een spraakmakend interview. 

18 april 2019
De Kargadoor, Oudegracht 36 Utrecht
Zaal open 20.00 uur | aanvang 20.30 uur STIPT

ONLINE TICKETS ZIJN GOEDKOPER! dan aan de deur.

https://www.dekomijnen.nl/

Daniel organiseert vrij bizarre theateravonden in Utrecht: ‘We hebben wel een WTF-garantie, haha’

De maandelijkse show van de Komijnen is een initiatief van Jeroen Winkelman en Daniel Hentschel (Danibal), in samenwerking met De Kargadoor.