Olena Olga Podluzhnaya

In december 2015 werd een Youtube-filmpje gepubliceerd met Olga Podluzhnaya – Ольга Подлужная – zangeres, mondharpspeler, percussionist, én stijlvolle performer. De titel van het filmpje is vertaald bekend geworden als: Blessing of Nature. De opname was een live-registratie van een optreden in Aldan in de Russische republiek Jakoetië (Sacha-republiek). Het optreden vond plaats ter ere van het 85 jarige jubileum van het Aldansky District. Olga gekleed in traditioneel geïnspireerde kleding start de opname met geroffel op een sjamanendrum, zet vervolgens in met zang waarbij ze dierenklanken van vogels tot wolven imiteert, en overgaat op het elegant bespelen van een mondharp vol rijke en speelse effecten. Ze vervoert luisteraars naar uitgestrekte toendra’s en taiga’s en alles wat je daarbij in de verte kunt voorstellen. In de loop van het muziekstuk worden technobeats ingezet die wat mij betreft overbodig zijn, terwijl Olga haar mondharpspel af blijft wisselen met zangerige dierenklanken. Ze creëert een prachtige en zeer expressieve performance, die indruk heeft gemaakt op meer dan een miljoen mensen (ook door de vele reposts van het filmpje). Al met al trekt ze anno deze tijd veel aandacht voor Jakoetische muzikale expressie waarbij de mondharp een voornaam instrument is. Ze prikkelt daarbij ook belangstelling voor de mondharp. 

maxresdefault.jpg (1280×720)

Hybride cultuur
Olga’s ouders zijn afkomstig uit Oekranië, maar Olga is geboren en opgegroeid in Jakoetsk, de hoofdstad van Jakoetië (Sacha), de grootste regio van Rusland dat bijna voor de helft boven de poolcircel ligt met een extreem klimaat. Olga is geboren in 1986 en speelt mondharp sinds zij zeven jaar was. Ook heeft zij in haar kinderjaren pianolessen gevolgd. In Sint Petersburg heeft zij een academische studie gevolgd in Cultuurwetenschappen en Management. In de periode 2006 – 2008 maakte Olga deel uit als professioneel muzikant van de vermaarde groep Ayarkhaan rondom Albina Degtyarevain, en heeft ook wereldwijd getourd.  Ook daarvoor was zij al actief als muzikant in deze muziekgroep. Tegenwoordig treedt Olga voornamelijk als solo-artiest naar buiten. Ze vertolkt oude klanken vermengd met modernere stijlen en trekt daarbij volle zalen met publiek. 

Khomus noemt men de mondharp in Jakoetië, en de mondharp is daar een nationaal muziekinstrument dat heel serieus wordt genomen.

Link naar het Youtube-filmpje dat veel mensen inmiddels – en ook door reposts – kennen. 
Minder bekend: link naar het album Uutai van Olga Podluzhnaya – compleet te beluisteren – op Bandcamp, uitgebracht in 2013.