Mondharppresentatie Epe 9 november 2016

De mondharp is een van de oudste en kleinste muziekinstrumenten in de wereld. Archeologische vondsten duiden op een verleden van circa vierduizend jaar met een oorsprong in Mongolië en het zuiden van China. In Nederland en omringende landen komt het muziekinstrument voor vanaf circa de 13e eeuw. Het instrument wordt  tegenwoordig voornamelijk herinnerd als speelgoed waarmee men grappige geluidjes kan maken. Wat weinig mensen weten is dat de mondharp een muziekinstrument is dat een plek heeft in allerlei muzikale stijlen variërend van volksmuziek tot klassieke muziek.

Naast de naam mondharp wordt het instrument onder andere ook genoemd: mondtrommel, mondtrom, bromijzer, tromp, en gedachtenverdrijver. In de Engelstalige wereld zijn de namen jew’s harp en jaw harp gangbaar.

La guimbarde au Moyen Age:

Tijdens de presentatie bespreekt René Paes de wereldwijde verspreiding van de mondharp en haar plaats en betekenis in vele culturen, met verbanden naar beeldende kunst, anekdotes en demonstraties van uiteenlopende varianten van de mondharp.

Mondharpspeler in Chapter House - York Minster - 13e eeuw

9 november 2016
14.30 – 16.30 uur

Vrijwillige bijdrage
Iedereen is welkom

Koffie en thee vooraf en na de presentatie

Goede Herderkerk Epe
Enkweg 2
8162 VW Epe