La Ruta del Trompe

In Zuid-Amerika hanteert men nog vaak de oude naam ‘trompe’ voor de mondharp. De Chileense videokunstenaar, muzikant en architect Nicolás Matzner Weisner volgde de sporen van de mondharp over de wereld. Met als resultaat – in samenwerking met een voltallig team – twaalf video-episodes (oorspronkelijke opzet: 8 delen) van ruim 20 minuten per aflevering onder de naam van ‘La Ruta del Trompe’. In 2012 werd dit project gelanceerd, en vanaf voorjaar 2014 uitgezonden op het Chileense TV station Canal 13. Je kunt de afleveringen online zien en beluisteren op Youtube met Engelse ondertiteling en verzameld op www.larutadeltrompe.com.

‘La Ruta del Trompe’ is een serie waarin de historie en de verspreiding van de mondharp het centrale thema vormt. De afleveringen geven ook veel aandacht aan mensen onderweg, de reizen zelf, locale omgeving, architectuur, en meer. 

nico-trompe

Nicolás Matzner Weisner  – in de serie: Nico Trompe – gaat in ‘La Ruta del Trompe’ op zoek naar de oorsprong van de mondharp. Om die reden reist hij naar vele plaatsen op de wereld. Hij start in zijn oma’s museum in Santiago de Chile, reist naar  Brussel, Barcelona, Sicilë, Bali, Vietnam, China, Leipzig, en andere plaatsen. Nicolás spreekt en beschrijft wat hij ziet en ervaart in rapvorm en zangdialogen met meewerkende artiesten.

De passie voor mondharp spelen ontstond in Nicolás jeugd door de collectie van zijn oma, die telkens met vele muziekinstrumenten terugkwam van haar reizen. ‘Later, toen ik zelf ging reizen, had ik altijd een mondharp bij me, zegt Nicolás, ‘misschien kom je mondharpen overal tegen omdat mensen deze instrumenten zo makkelijk in hun baggage mee kunnen nemen.’

De aantrekkingskracht van de serie ‘La Ruta del Trompe’ is onweerstaanbaar voor iedereen die interesse heeft in de mondharp. Hoewel het centrale thema regelmatig wegzakt door de veelheid aan andere onderwerpen die uitgelicht worden in deze serie. Dit geeft evenwel een absurdistische sfeertekening in de beste betekenis van absurdisme.

www.larutadeltrompe.com