De mondharp in voormalige Sovjet-Unie

Onder de Turkse volken van de voormalige Sovjet-Unie heeft de mondharp een zeer oude traditie. Tegenwoordig wordt Mongolië beschouwd als het culturele centrum van de Turkse volken en als één van de plaatsen waar de mondharp haar oorsprong heeft. Traditioneel werd de mondharp specifiek door vrouwen bespeeld.

Tijdens de Stalinistische periode was het bespelen van de mondharp verboden, door het verband met Shamanisme dat eveneens onderdrukt werd, De oudere generatie bracht de traditie van het mondharpspel over aan hun kleinkinderen toen de opleving van ethnische culturen aanving in de 70-er jaren van de 20e eeuw.

Mondharp wordt in de voormalige Sovjetrepublieken vooral gespeeld in Kirgizië, Oezbekistan, Turkmenistan, Kazachstan, Basjkortostan, Chakassië, Altai, Tuva, en Sakha-Jakoetië. Allemaal regio’s met een meerderheid van Turkse volken.