Postzegels ruilen op Healing Garden?

Postzegels waren plakkertjes tot in de 90-er jaren van de vorige eeuw noodzakelijk om papieren berichten en spullen te versturen naar mensen niet dicht in de buurt. Postzegels kwamen in gebruik sinds halverwege de 19e eeuw. De organisatie was wereldwijd in handen van staatsbedrijven. Vandaar dat postzegels vaak afbeeldingen hadden van formele staatshoofden. Ook circuleerden er postzegels met prachtige afbeeldingen zoals met mondharpen uit Papoea-Nieuw-Guinea, Nepal, Kirgistan, Swaziland, Hongarije, en Noorwegen. Ken jij postzegels met mondharpen uit andere landen? Ik ben benieuwd!

Mondharp 1 Mondharp 2 Mondharp 3 Mondharp 4 Mondharp 5 Mondharp 6

Op Healing Garden is geen postzegelruilbeurs, maar er is wel een mondharpenspeelplaats. Mondharpen zijn veel ouder dan postzegels. In Nederland komen mondharpen voor minstens sinds de 14e eeuw. De oudste mondharpen komen uit Mongolië en China, van circa 4000 jaar geleden. Mogelijk bestaan mondharpen al veel langer want dat wat we weten is natuurlijk niet alles wat er is en was. 

Mondharpen kennen we in twee vormen: een beugel die je tegen je tanden houdt, en een frame die je op je lippen plaatst. Beiden met één snaar, of lamel zoals we dat noemen. De klanken laat je resoneren in je mond. Op een grondtoon maak je boventonen. Ideaal voor intuïtieve klankexpressie. Het geluid van de mondharp heeft o.a. rustgevende eigenschappen.

Wil jij kennis maken met de mondharp, heb je specifieke leervragen, of heb je een gave techniek ontdekt die je wil delen? Doe mee met een van de workshops Mondharp spelen op Healing Garden: www.healinggarden.nl

Healing Garden mei 2017