Wat rondgaat, komt weerom

Van ritueel geluidsinstrument tot kinderspeelgoed

Over zoemschijven, zoemknopen, en zoemwielen. Een touwtje met een schijfje of knoop. Je draait het voorwerp aan tussen beide handen en vervolgens span en ontspan je wisselend het touwtje. De schijf bouwt een ronddraaiende beweging op die oploopt tot flinke snelheid. De wentelingen maken tegelijkertijd zoemgeluiden. Je kunt er leuk mee spelen en in verwondering raken door de beweging, klank en het schouwspel.

Zoemknoop

 

Natuurwetenschappelijk gesproken is de zoemschijf een rotatiesymmetrische massa die om zijn as in dezelfde richting kan blijven draaien. Met de zoemschijf kan je de wet van behoud van impulsmoment aantonen: de zoemschijf blijft draaien als het eenmaal in beweging is.

Whirligig

Zoemschijven zijn vervaardigd uit divers materiaal: bot, hoorn, hout, klei, metaal, karton en kunststof.

Buzzers

Door de eeuwen heen was de zoemschijf bekend op vele continenten. En niet enkel als speelgoed, zo toont onder andere antropologisch onderzoek aan.

26af0abee587ed90cf7f641247981e3bHecate's Wheel