Balinese genggong mondharp

De genggong is de traditionale mondharp uit Bali (Indonesië). Daar wordt het instrument gebruikt als volksinstrument en sinds de dertiger jaren van de 20e eeuw ook in de Gamelan-muziek. Gamelan wordt als een van de hoogst ontwikkelde muzikale vormen ter wereld beschouwd. De genggong is een unieke houten mondharp, meer dan de moeite waard om te leren bespelen. Misschien wel de allermooiste houten mondharp ter wereld. Wat hem onderscheidt van andere mondharpen is de manier van spelen en de gebruikte materialen. Veel mondharpen zijn gemaakt van metaal of bamboe. De genggong is gesneden uit palmboomhout. Bij de meeste mondharpen sla je de snaar (lamel) van het instrument aan met de vinger, maar bij de genggong trek je aan een koord waar een stokje aan bevestigd is voor de grip. Mondharpen die met een trekkoord worden aangedreven vindt je ook in Mongolië (Khulsan Khuur), in Noord-Japan (mukkuri), en in Papoea-Nieuw-Guinea (susap).

Genggong Mondharp Rene Paes Oermuziek

De genggong is een moeilijk te leren mondharp voor de gevorderde mondharpisten onder ons. Buiten de inheemse gebieden wordt het instrument nauwelijks bespeeld. Het trekken aan het koord dient recht te gebeuren, in de lengterichting van de genggong. Aan de kant waar je het muziekinstrument vasthoudt zit een lap stof dat het vasthouden comfortabeler maakt. je kan enkele vingers in het stof wikkelen voor extra grip en demping.

De Amersfoortse muziekinstrumentenbouwer Gerrit Menkveld (circa 90 jaar) heeft ooit een cahier geschreven over de genggong met vooral de focus op hoe je zelf een genggong kan maken. De titel van dit boekje is: ‘De mondharp: Een mystiek muziekinstrument’.