Mukkuri: Aino-mondharp

De mukkuri is een traditionele mondharp van het Aino-volk dat sinds mensenheugenis Hokkaido in het noorden van Japan bewoond. Deze mondharp wordt gemaakt van bamboe en de snaar brengt men tot trilling met een trekkoord. In de Aino-cultuur speelt de mukkuri een belangrijke rol.

In Japan wordt de mukkuri al langere tijd bespeeld als atractie voor toeristen. Sinds de Aino-cultuur naar buiten treedt in Japanse steden, richten meer professionele muzikanten zich op dit instrument. Mukkuri-performances zijn meestal geimproviseerd. Omgevingsgeluiden zoals het na doen van een beer die haar jongen roept, het geluid van stromend water of de wind, vogelgeluiden etc. zijn een belangrijke inspiratie voor het mukkuri-spel.

Mukkuri Oermuziek

Het aandrijfmechanisme van de mukkuri is gelijk aan de Mongoolse khulsan khuur en de Balinese genggong.

Een prachtige kennismaking met mukkuri-muziek vertolkt Aki Nagane op haar album Mon-o-lah. Dit album kan je compleet beluisteren met Spotify Webplayer.

Aki Nagane Oermuziek