De wonderljke muzikale wereld van de mondharp – Eureka Zwolle 6 oktober 2015

De mondharp – niet te verwarren met de mondharmonica – is een van de alleroudste muziekinstrumenten ter wereld. Men kent dit onopvallend muziekinstrument ook onder de namen jew’s harp, jaw harp, maultrommel en meer dan 1000 andere namen. Tegenwoordig een vrijwel vergeten instrument.

De mondharp bestaat veelal uit een soort beugel met daartussen een snaar. Het instrument wordt bespeeld door de snaar aan te slaan. De trillingen laat men resoneren in de mond, die als klankkast dient. Daarbij ontstaat een grondtoon, een bourdonklank oftewel drone waarop men boventonen maakt. Door het volume van je mond te variéren net zoals je klinkers uitspreekt en beademing krijg je natuurlijke geluidseffecten.

René Paes treedt op met mondharpen afkomstig uit Siberië, Mongolië, Japan, Indonesië, Vietnam, Nepal en andere landen. Ook laat hij belangstellenden kennismaken met de mondharp tijdens workshops. Hij is te zien en te beluisteren op festivals en evenementen.  Ook andere performances te beleven op 6 oktober. Laat je verrassen!

Mondharpen Eureka Oermuziek

Sociaal-culturele vereniging Eureka – 6 oktober 2015 vanaf 21 uur
Assendorperplein 9, 8012 TW Zwolle

Toegang voor leden gratis. Ben je geen lid? Een tijdelijk lidmaatschap kost 2,5 euro.