Post-elektronische muziek: van de oudheid naar deze tijd

De mondharp komt voor in veel culturen met meer dan 1000 verschillende namen waaronder guimbarde, jaw harp, ozark harp, khomus, vargan, rinding, karinding, geng gong, susap, zanburak en dan moi. Het instrument wordt gemaakt van metaal, hout of een combinatie van beiden. Het is zowel een solo-instrument als een instrument om in samenspel te bespelen.

Mondharpmuziek kent een merkbare opleving gedurende recente jaren. Welke aantrekkingskracht heeft mondharp spelen dat het juist in deze tijd opnieuw de interesse trekt? Bijna geen ander muziekinstrument kent zoveel verschillende vormen, afmetingen en speeltechnieken, die in elke jaszak past. De mondharp was in haar hoogtijperiode een geliefd muziekinstrument van narren, herders, monniken en soldaten. Sinds enkele jaren is het instrument teruggekeerd in het openbare muziekleven en maakt deel uit van een nieuwe, post-elektronische muziekwereld. Hoe klein de mondharp ook is, het heeft een geschiedenis die zo’n 4000 jaar geleden het spoor bijster raakt.